You are currently viewing “Comicword”

“Comicword”

του  Καλ Ελ.


Τι εννοούμε με τον όρο κόμικς, και ποιές ειναι οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό? Η ένατη τέχνη έχει μπει στις ζωές όλων μας απο μικρή κιόλας ηλικία. Ποιός δεν έχει κυνηγήσει τους Ντάλτον στο πλευρό του Λούκυ Λουκ, ποιός δεν έχει ταξιδέψει μαζί με τον Τεν Τεν και τον κολλητό του φίλο, τον καπτεν Χαντοκ, στα πέρατα του κόσμου ή δεν έχει γιορτάσει μια νίκη επί των Ρωμαίων μαζί με τον Αστερίξ?
Όλοι εμείς που ευτυχώς ή δυστυχώς έχουμε περάσει την παιδική ηλικία, ζούμε με τις αναμνήσεις αυτών των ηρώων και ίσως καταφέρουμε και κλέψουμε λίγο χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακό μας, για να ξεφυλλίσουμε ένα παλιό τεύχος Μικυ Μαου, που θα έλεγε και η γιαγιά μου, ή να ξαναπαρακολουθήσουμε μια ταινία κινουμένων σχεδίων που μας έκανε σαν παιδιά να κλάψουμε ή να γελάσουμε. Γιατι? Γιατι έχουμε την ανάγκη να παραμένουμε παιδιά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει ένα πλήθος δημιουργών κόμικς, το αναγνωστικό κοινό είναι πάρα πολύ μικρό, και το μεγαλύτερο μέρος του θα αναλωθεί, στο να αγοράσει ένα τευχάκι Μπατμαν, αντί να στηρίξει την εγχώρια αγορά και τον Έλληνα δημιουργό. Δε θα το κατηγορήσω, γιατι για ένα παιδί είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλέξει έναν άγνωστο ήρωα ή μια άγνωστη ιστορία από τα χέρια κάποιου Έλληνα δημιουργού που δεν τυγχάνει τόσο προβολής, όπως οι πολυδιαφημισμένοι Μπάτμαν, Σούπερμαν, Γουόντερ Γουμαν, Κάπτεν Αμέρικα ή Χουλκ.
Σε αυτό το ταξίδι, αγνώστου διάρκειας που θα κάνω μαζί σας, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω για αρχή τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικ ανά τον κόσμο, ξεκινώντας με την πολυαγαπημένη μου λεγόμενη γαλλοβελγική σχολή και να σας πείσω -εφόσον χρειαστεί- πως η 9η τέχνη, η τέχνη των κόμικς, αξίζει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με όλες τις άλλες… Η στήλη αυτή δεν έχει σκοπό να γίνει ούτε εναλλακτική ούτε mainstream. Έχει σαν αποκλειστικό σκοπό να προβάλλει τις σπουδαιότερες δουλειές που έχουν γίνει στο χώρο, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη και γνώμη, να αποτελέσει ένα ερέθισμα για τους νεότερους να αντιμετωπίσουν το κόμικ πιο σφαιρικά και φυσικά να το εντάξει στην καθημερινότητά μας και να καταστεί το ίδιο σημαντικό με το να πάρουμε σουβλάκι.
Τι ονομάζουμε όμως γαλλοβελγική σχολή? Είναι η σχολή της απλότητας, η σχολή που όμως έκανε την κάθε γραμμή στο σχέδιο να μετράει.. Αντιπρόσωποι? Πολλοί και γνωστοί…Rene Goscinny kai Uderzo ( Asterix), Herge ( Tintin), Gotlib και πολλοί άλλοι που θα τους γνωρίσουμε με τον καιρό… Θα ξεκινησω ΄ομως με έναν αγαπημένο, όχι τόσο γνωστό στο ελληνικό κοινό και ίνδαλμα για κάποιους νοσταλγούς του παρελθόντος…. κυρίες και κύριοι…

Jean Giraud ( Moebius)

Γεννημένος στις 8 Μαίου του 1938, έδειξε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του ζωγραφίζοντας ιστορίες γουέστερν για τους συμμαθητές του. Η περίοδος που μεγάλωσε, η περίοδος δηλαδή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τον έκανε να ασχοληθεί πολύ έντονα με τη ζωγραφική για να απαλλάξει το παιδικό του μυαλό από τη φρίκη του πολέμου. Σε ηλικία 16 χρονών παρακολούθησε τις μοναδικές σπουδές ζωγραφικής της ζωής του, τις οποίες κιόλας διέκοψε για να επισκεφθεί τη για δεύτερη φορά παντρεμένη μάνα του, στο Μεξικό. Το ταξίδι αυτό θα αποτελέσει ορόσημο και στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, καθώς η αχανής μεξικανικη έρημος θα τον μαγέψει. Πάνω σε αυτήν θα πατήσει για να φτιάξει κόσμους φανταστικούς και φουτουριστικούς, κόσμους χαμένους στα βάθη κάποιου τόπου βυθισμένο στην άμμο και το μυστήριο…

​ Η δουλειά του πάνω στα Blueberry τον έκανε ευρέως γνωστό, για τα ρεαλιστικά άλογα για τα οποία σχεδίαζε

​και πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1963 στο περιοδικό Pilote. Ο Blueberry δεν είναι ένας τυπικός ήρωας κόμικ τύπου Λούκυ Λουκ, καθώς ουσιαστικά οι δημιουργοί του απευθύνονται εδώ σε μεγαλύτερες ηλικίες. Άσχημος, άξεστος, μοναχικός, τυχοδιώκτης, πότης με βαθειές ανησυχίες και φοβίες. Είναι σαφές ότι το όλο έργο εστιάζει στις ανθρω΄πινες αδυναμίες του ήρωα…

​Ο Moebius συνέχισε την πορεία του στη συνέχεια στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας κάνοντας το ντεμπούτο του με το Métal hurlant το 1975, που έγινε γνωστό στην Αμερική σαν Heavy Metal ενώ θα αποκτήσει πλέον παγκόσμια φήμη με το αριστουργηματικό Inkal. Μια κόμικ όπερα, κατα βάση 6 τόμων,σε σενάριο του Αλεχάντρο Ζοντορόφσκι, που πραγματεύεται μέσα από έναν αδύναμο και αλκοολικό ήρωα τον ατέρμονο κύκλο της ζωής.

​ Αξιοσημείωτα έργα του στη συνέχεια είναι το Αrzach, το Airtight garage και η δική του εκδοχή του Silver Surfer( Parable). To τελευταίο του σημαντικό έργο και αριστουργηματικό κατά τη γνώμη μου είναι το Μadwoman of the sacred heart που κυκλοφόρησε το 2012, χρονιά μέσα στην οποία και μας άφησε ο μεγάλος δημιουργός, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.
Πέραν από εικονογραφήσεις κόμικς, ο Μoebius συμμετείχε και στη δημιουργία για το περιβάλλον πολύ γνωστών ταινιών, όπως του Alien και του The fifth element.
Στην κηδεία του παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους και κόσμος απο τον χώρο της πολιτικής, γεγονός που αποδεικνύει και πόσο μεγάλη ήταν η αναγνωρισιμότητα του μεγαλοφυους αυτού καλλιτέχνη….

Αφήστε μια απάντηση