Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών οργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στις 24 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβος στις 7 το απόγευμα.
Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Θύμα βίας μία στις τρεις γυναίκες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
-Χαιρετισμός του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη.
– Χαιρετισμός και εισαγωγή της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Μαρίας Ζάγκα, δημ. σύμβουλος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια.
– Ομιλία από την Μ.Sc. Σοφία Ανδρεοπούλου, ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο “Γυναίκες και Βία: Θύματα των άλλων ή θύματα του εαυτού μας”.
– Καλλιτεχνική επένδυση από τη σχολή χορού Κούβαρη. Χορεύουν κορίτσια του χορευτικού συνόλου:
Νικόλ Ιακωβάκη, φοιτ. Φιλολογίας και σπουδάστρια χορού.
Βάσια Ιακωβάκη, τελειόφοιτος Λεοντείου Σχολής και μαθήτρια χορού.
– Έμφυλη βία: Το επώδυνο βίωμα και οι επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία της Γυνάικας από την κυρία Μαρία Ζάγκα.
– Μουσική Αυλαία Ευγενίδειο Ωδείο.
– Εικαστική παρέμβαση του ζωγράφου – συγγραφέα Μάϊκ Τζαμαλή.