You are currently viewing Βίκυ Αναγνώστη : « Η βραβευμένη Λογοτέχνης, εμπνέεται από το πάθος της για τον Αρχαίο  Ελληνικό κόσμο, τα κρυμμένα της ψυχής & της γης ευρήματα »

Βίκυ Αναγνώστη : « Η βραβευμένη Λογοτέχνης, εμπνέεται από το πάθος της για τον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο, τα κρυμμένα της ψυχής & της γης ευρήματα »

Πολλές φορές η έμπνευση πυροδοτείται από την συνεχή πρόσληψη των αισθητηριακών δονήσεων. Έρχεται ξαφνικά με ύψιστη φόρτιση των εσωτερικών μας κραδασμών. Είναι σαν την Φθινοπωρινή καταιγίδα που μας βρίσκει στον δρόμο. Αναπόφευκτα, τίποτα και κανείς, δεν μπορεί να σταματήσει τον παλμό , τον ρυθμό της δημιουργίας. Είναι μια ακαριαία συγκίνηση του ποιητή. Με την εξωτερίκευση μέσω της γραφής, μοιράζεται, και αυτό είναι ευλογία. Μεταδίδεται συνήθως σε δέκτες έτοιμους να εισπνεύσουν αυτό το ατέλειωτο οξυγόνο.
Η Βίκυ Αναγνώστη, είναι απόλυτα γεμάτη από έμπνευση. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χώρο που έχει επιλέξει να αγαπά . Η πολυσύνθετη , πολυθεματική ποίηση της, είναι ένας Έρωτας που ανανεώνεται συνεχώς μέσα από τα στοιχεία & πρόσωπα της Μυθολογίας με τους ανάλογους συμβολισμούς, μέσα από την γνώση της Αρχαιοελληνικής Ιστορίας και του φιλοσοφικού στοχασμού, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στο απύθμενο. Ίσως μόνο εκείνη θα μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματα της στιγμής, όταν το χαρτί υποδέχεται τους στίχους της. Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολλές συμμετοχές σε αρχαιολογικές ανασκαφές ! …. Πόσα άραγε έχει να φωτίσει όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες, οι εικόνες παρμένες από τα σπλάχνα της γης … ένα θαύμα που περίμενε εκατοντάδες χρόνια να δει το φως του ήλιου.
Αυτήν την συγκίνηση η Βίκυ Αναγνώστη, την έκανε ψυχής αποτυπώματα και την μοιράζεται μαζί μας.
Σίγουρα τιμά διπλά τον Ελληνικό πολιτισμό … και σίγουρα δεν ζητά τίποτα , γιατί τα έχει όλα ενσωματωμένα εντός της… όπως τα ζωτικά μας όργανα.
~ Α.Ρ ~

Λίγα λόγια γνωριμίας από την Βίκυ Αναγνώστη

Η Βίκυ Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα. Τα μνημεία και η ιστορία της πόλης αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα που την ώθησαν στις περαιτέρω πνευματικές ανησυχίες της. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ως πτυχιούχος του Ιστορικού -Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια ,καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους .Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση για πολλά χρόνια και αποχώρησε το 2012. Δίδαξε επίσης λογοτεχνία σε σπουδαστές ανώτερης εκπαίδευσης.
Έκτοτε ασχολείται με τη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης. Η ποίηση είναι η μεγάλη της αγάπη και γράφει από πολύ νεαρή ηλικία. Τελευταία τής απονεμήθηκε το Β΄ βραβείο στον Η΄ Παγκόσμιο Διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για το 2019.Η πρώτη εκδοθείσα ποιητική της συλλογή είναι τα «Ρυτά και Άρρητα» από τις εκδόσεις Φίλντισι, ενώ ποιήματά της βρίσκονται και σε ανθολόγια.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 …Η Εφημερίδα « Γνώμη » της Άρτας, αφιέρωσε ολοσέλιδο άρθρο.
Η Βίκυ Αναγνώστη βραβεύτηκε για την συμμετοχή της στον Η΄ Παγκόσμιο, Ποιητικό Διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για το 2019. Ως εκ τούτου ,προσεκλήθη στο Ε΄ Συνέδριο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2019. Το θέμα της ομιλίας της ήταν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αφορούσε στα ψηφιδωτά του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας, τιμώντας έτσι την αγαπημένη της πόλη. Το θέμα που παρουσίασε είναι: «Ερωτιδείς και κύκνοι σε αρχαία ψηφιδωτά στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας».

Η βραβευθείσα Αρχαιολόγος – Φιλόλογος Βίκυ Αναγνώστη, σχετικά με την βράβευσή της και την συμμετοχή της στο Ε΄ Συνέδριο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, γράφει για λογαριασμό της «Γ»:

«Η Άρτα είναι από τις πόλεις που η αδιάλειπτη και πλούσια ιστορία της, τής επιτρέπει
να αναδεικνύεται και πολιτιστικά. Η αρχαία Αμβρακία, ως αποικία των Κορινθίων, από τα μέσα του 7ου π.Χ αιώνα, όπως και το γεγονός, ότι υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου, και ως Άρτα πλέον πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία. Τα επάλληλα ίχνη της είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού.
Τον Αύγουστο του 2018 ανακοινώθηκε, πως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ,εύρημα σημαντικό ,ένα ψηφιδωτό δάπεδο ιδιαίτερης αισθητικής που χρονολογεί-ται στα μέσα του 4ου π.Χ αιώνα… Κοσμεί δε κυκλικό χώρο στο κέντρο λουτρικών εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν του Μικρού Θεάτρου ,το οποίο κτίστηκε αργότερα δίπλα τους και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. (Εκεί βρέθηκε εκτός των άλλων και χρυσός στατήρας της πε-ριόδου του Φιλίππου Β’ των Μακεδόνων).
Το κυκλικό ψηφιδωτό διαμέτρου 3,80 μ. είναι βοτσαλωτό από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και ερυθρωπά ποταμίσια βότσαλα. Η διακόσμηση πλαισιώνεται από ταινία και τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, όπου απεικονίζονται σκηνές σχετικές με το υγρό στοιχείο.
Στο κέντρο απεικονίζεται χταπόδι με πέντε πλοκάμια και δύο ερυθρωπούς οφθαλμούς. Στα νότια κύκνος με ανοιχτές φτερούγες σε πτήση, συγκρατείται με σκοινί από όρθιο Ερωτιδέα . Στα Ν.Α Ερωτιδέας ιππεύει δελφίνι και το συγκρατεί με ηνία στο ένα χέρι και στο άλλο χέρι μ ένα μικρό ραβδί ραπίσματος. Στα δυτικά Ερωτιδέας κινείται και οδηγεί κύκνο. Στο βόρειο τμήμα Ερωτιδέας με ταινία στην κόμη ,καθισμένος οκλαδόν κρατεί έναν κύκνο από το πόδι μ΄ ένα σκοινί.
Άλλοι δύο Ερωτιδείς οκλαδόν και αντικριστά παίζουν άγνωστο παιχνίδι ή με ένα μικρό ζώο. Δεξιά ένα υδρόβιο πτηνό συμπληρώνει την παράσταση .
Όλοι οι Ερωτιδείς αποδίδονται γυμνοί με ιμάντα που διατρέχει λοξά τον κορμό και βραχιόλια (ψέλια) στο πόδι και στο χέρι. Στα χαρακτηριστικά του προσώπου και στα άκρα έχουν χρησιμοποιηθεί μικρά βότσαλα. Βάσει των στοιχείων της αρχιτεκτονικής και του τρόπου απόδοσης των μορφών ( πλαστικότητα ,συστροφή των κορμών των Ερωτιδέων, πολλά χρώματα, απόδοση οπίσθιας όψης των μορφών ,απόδοση παιδικής μορφής κ.λ.π .) που μοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου πΧ. αιώνα.
Παρόμοιο βοτσαλωτό δάπεδο βρέθηκε στον ίδιο χώρο σε ανασκαφή του 1976 και απεικονίζει φτερωτούς Ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια. Αυτό το παλαιότερο ψηφιδωτό, φέρει δυσδιάστατη απεικόνιση και διχρωμία στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ,ότι οι ψηφοθέτες είναι διαφορετικοί. Το βοτσαλωτό αυτό ψηφιδωτό βρίσκεται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας. Το μουσείο περιέχει εκθέματα από όλες τις περιόδους ,είναι ένα πλούσιο μουσείο που αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος ,όπως και την πόλη.
Έτσι λοιπόν οι Ερωτιδείς ,οι κύκνοι και τα δελφίνια είναι τώρα πλέον οι πρωταγωνιστές του Μικρού Θεάτρου της Άρτας.
Ακολουθεί ένα μικρό ποίημα που το έχω εμπνευστεί θαυμάζοντας τον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Τα ψηφιδωτά του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας.

Ψηφίδες έρωτος

Τους αρχαίους χώρους λατρεύω ,
στο φως της αθέατης σελήνης
κρύβουν τα μυστικά τους οι Ερωτιδείς,
να τα φανερώσουν,
όταν στις ψηφίδες του μικρού θεάτρου
προεξάρχων του χορού ο Έρωτας
ύμνους θεϊκούς , πολλά υποσχόμενος, θα ψάλει.

Βίκυ Αναγνώστη

Ακόμα δυο ποιήματα της …

Έξοδος κινδύνου

Ολόφωτη η πύλη εισόδου στο χορό του λαβύρινθου
που ξεδιπλώνει τις πτυχές του
στο ακατεύναστο φως της ανάτασης,
στις ανάσες του ασυγκράτητου πάθους
κι η ευπλόκαμος Αριάδνη οδηγός.
Μια πύλη εξόδου σε ένα νέο λαβύρινθο
και το φιλί του αποχωρισμού στο επίλυπο σκοτάδι.
Σε αδράνεια τώρα η έξοδος κινδύνου,
την έκλεισαν οι λυσίκομες φυλλωσιές.

Φάρος & Αύρα

Με το μύρο του Έρωτα κάρπισε η ζωή μου,
σε βράχο σκληρό ο Φάρος σου,
το μαύρο πέλαγος φωτίζει
κι ο ήλιος στο ταξίδι του τα νέφη τού χρόνου σκορπίζει.
Με μύρο σμαραγδένιας θάλασσας
τους θησαυρούς σου ραντίζεις,
τη θέρμη της Αύρας
με ωοκέλυφα ανθέμια και ρόδακες στολίζεις.
Σε κυκλικούς χορούς τ’ ανήσυχα στρουθία
σέρνουν το άρμα της Αφροδίτης,
μέχρι που ροδίζει η αυγή με το τραγούδι των αστεριών.

Για την FiloxeniArt
Agathi Revithi

Αφήστε μια απάντηση