«Ανατόλ» στο θέατρο Αλκμήνη – ΚΡΙΤΙΚΗ
Όχι ως κριτικός θεάτρου, που δεν είμαι άλλωστε, αλλά περισσότερο από την πλευρά του κοινού, που ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε, «ζει» για καλό θέατρο, καλοδουλεμένες παραστάσεις και χιούμορ που ακόμα και σε έργα που δε θεωρούνται κωμωδίες, θα το «ξεκουράσουν» από τις καθημερινές έγνοιες, η παράσταση «Ανατόλ» μπορώ να πω ότι συγκεντρώνει τα παραπάνω και πολλά περισσότερα.
Στο δελτίο τύπου της παράστασης διαβάζουμε ότι το έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ «Ανατόλ ή η μάχη των φύλων», γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ού, όπου και παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στη Βιέννη και στο Βερολίνο. Ο Σνίτσλερ ήταν ένας πρωτοπόρος γιατρός, θεατρικός συγγραφέας και διηγηματογράφος. Η άποψή του ήταν ότι τα δύο βασικά θέματα για τα οποία γράφει κανείς είναι ο έρωτας και ο θάνατος.
Σίγουρα θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα του έργου, αλλά και τα δύο θέματα είναι περίπλοκα κι απαιτητικά, ειδικά, όταν το κείμενο από μόνο του είναι όντως «δυνατό», οπότε απαραίτητη συνθήκη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του έργου, όταν γίνει παράσταση αποτελεί και το ερμηνευτικό δυναμικό της που πρέπει υποκριτικά να είναι εξίσου «δυνατό» με το κείμενο. Κι εδώ σίγουρα ο Άρθουρ Σνίτσλερ θα ήταν απόλυτα ευχαριστημένος, βλέποντας το ανέβασμα του έργου του στο θέατρο Αλκμήνη.
Χωρίς περιστροφές πρόκειται για μια καλοδουλεμένη και ταυτόχρονα απαιτητική παράσταση σε σκηνοθεσία απόλυτης μαεστρίας του Γιάννη Βούρου.
Το υποκριτικό της δυναμικό αποτελεί το καλύτερο δυνατό για το έργο αυτό.
Πέρης Μιχαηλίδης: Είναι ο ώριμος θυμόσοφος Μαξ, που σχολιάζει και προωθεί τα δρώμενα, παραστέκεται και παρηγορεί τους «δράστες». Έμπειρος, με χιούμορ που σου προκαλεί αβίαστα το γέλιο και κύρος πάνω στη σκηνή, είναι ο απόλυτα απαραίτητος κρίκος της αλυσιδωτής πορείας των γεγονότων που διαδραματίζονται κι αποτελούν κομμάτια της ζωής του κεντρικού ήρωα του έργου, Ανατόλ.
Λευτέρης Βασιλάκης: Είναι ο Ανατόλ που είναι πολύ πιο κοντά στον καθημερινό άντρα, ο οποίος ζει καθημερινούς και εφήμερους έρωτες σε μια ατελείωτη σκυταλοδρομία πάντα διψασμένος και ανικανοποίητος. Κι αυτό ακριβώς πετυχαίνει ο Λευτέρης Βασιλάκης, χωρίς υπερβολές και με όπλα του την απόλυτα «μετρημένη» ερμηνεία του κάθε φορά που πρέπει να μεταλλάσσεται υποκριτικά, μια και η κάθε ερωτική ιστορία του αναδεικνύει και διαφορετικές όψεις του χαρακτήρα του Ανατόλ.
Τζούλη Σούμα: Είναι οι 7 γυναίκες του έργου, άρα 7 ρόλοι που πρέπει να αποδοθούν με αλλαγές που γίνονται σε περιορισμένους χρόνους και φυσικά δεν αφορούν μόνο τις αλλαγές κουστουμιών αλλά και τις υποκριτικές αλλαγές που επίσης γίνονται σε χρόνους που για εμάς το κοινό φαντάζουν ανέφικτοι. Κι όμως για τη Τζούλη Σούμα είναι εφικτοί, και οι αλλαγές είναι λεπτομερειακά απόλυτα επιτυχημένες. Έχει τη στόφα και την υποκριτική αριστοκρατικότητα ηθοποιών άλλων εποχών, ενώ η εντύπωση που δίνει την ώρα που παίζει είναι πως κάθε εκατοστό της σκηνής της ανήκει.
Η παράσταση Ανατόλ είναι μια απαιτητική παράσταση, όπου οι παραπάνω ηθοποιοί δεν την φέρουν απλά σε πέρας, αλλά παραδίδουν μαθήματα υποκριτικής.
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους συντελεστές της που είναι οι:
Παίζουν:
Μαξ: Πέρης Μιχαηλίδης
Οι εφτά γυναίκες του έργου: Τζούλη Σούμα
Ανατόλ: Λευτέρης Βασιλάκης
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Μετάφραση Επιλόγου: Γιάννης Καλιφατίδης
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Βούρος
Φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζωρτζίνα Κώνστα
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Τσιρίκος
Μακιγιάζ: Βαγγέλης Θώδος
Κομμώσεις : Μαριάννα Λαβάζου
Φωτογραφίες: Olsi Mane
Teaser&Trailer: Άλκης Σδούγκος- ArtProductions
Το έργο θα παίζεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 στο θέατρο Αλκμήνη.
Θέατρο «Αλκμήνη», Αλκμήνης 8, Γκάζι
Τηλέφωνο: 210-3428651
Ημερομηνία έναρξης: 15/10
Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Τιμές: κανονικό: 12, φοιτητικό/συνταξιούχων: 10, ανέργων: 5 ευρώ
Γράφει ο Δημήτρης Λαζάρου