Σήμερα το FiloxeniArt , φιλοξενεί μια γυναίκα, με πολυδιάστατη παρουσία, τόσο στον χώρο των Επιστημών, στην Εκπαίδευση, όσο και στην Λογοτεχνία, μια προσωπικότητα, με αέναη προσφορά στον άνθρωπο , που αποτελεί την διάφανη πλευρά του πολιτισμού μας . Η όμορφη εσωτερικότητα της, διακτινίζεται εντός και εκτός Ελλάδας , ενώνει με αγάπη και ταπεινότητα τα γραπτά ψήγματα της ψυχής, ό,που αυτά κι αν βρίσκονται. Σήμερα, ένα πρωινό Καλοκαιριού, συζητάμε με την Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου – Μπατάλια , Πρόεδρο του Πολιτιστικού φορέα του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών [& Καλλιτεχνών] .
Κάπως έτσι ξεκινά η γνωριμία μας μέσα από μια συζήτηση
Πρόεδρε ,
Α.Ρ. Πότε, και πως δημιουργήθηκε η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Δ.Ε.Ε.Λ και Καλλιτεχνών ;
Κατ΄ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας και την επιθυμία σας να γνωρίσετε την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών [ και Καλλιτεχνών] – Δ.Ε.Ε.Λ.
Η Δ.Ε.Ε.Λ., όπως είναι ο τίτλος της, ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της Χρυσούλας Βαρβέρη –Βάρρα και μιας πλειάδας επιφανών Λογοτεχνών της εποχής με σκοπό, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι σήμερα καταστατικό, την προαγωγή της Ελληνικής Λογοτεχνίας και Καλλιτεχνικής γενικά δημιουργίας, μέσα από την προβολή και την προώθηση του έργου των πνευματικών δημιουργών στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, καθώς και με την παροχή σε αυτούς κάθε μορφής συνδρομή, όπως η μετάφραση και η προβολή των νέων λογοτεχνικών δυνάμεων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα , αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Α.Ρ. Είστε η Πρόεδρος αυτού του Πολιτιστικού Φορέα τους τελευταίους 9 μήνες και έχετε καταφέρει να εμπνέετε απεριόριστο σεβασμό καθώς απολαμβάνετε της εκτίμησης, όχι μόνο της ομάδας των άμεσων συνεργατών σας, αλλά και πλείστων σημαντικών προσώπων/ προσωπικοτήτων , μελών και φίλων. Τι είναι εκείνο που θεωρείτε ότι συντελεί στο αποτέλεσμα της συνεχούς επιτυχημένης προσπάθειας ;
Η συνταγή είναι γνωστή σε όλους: Πολύ δουλειά, αγάπη, μεράκι και παν απ΄ όλα σεβασμός στο έργο κάθε πνευματικού δημιουργού. Όλοι έχουν μια θέση στην καρδιά μου και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά. Οι πνευματικοί δημιουργοί απλόχερα δίνουν το έργο τους και η Λογοτεχνία μας πρέπει να βγει κερδισμένη από την γνωστοποίηση των γραπτών τους.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εφαρμογή των αρχών της ισότητας, της δημοκρατίας, της αδελφότητας. Στην αγκαλιά της ΔΕΕΛ χωρούν όλοι οι πνευματικοί δημιουργοί με ήθος, με ηθικές αξίες .
Α.Ρ. Στην διάρκεια των πρότερων ετών, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις, συνεργασίες, επετειακοί εορτασμοί, πολλές παρουσιάσεις κα. Ποιος είναι ο σκοπός της Δ.Ε.Ε.Λ και πως αυτός επιτυγχάνεται ; Υπάρχουν επιπρόσθετες σκέψεις, ως διεύρυνση του σκοπού ;
Σταθερή και αμετακίνητη επιδίωξη του Σωματείου είναι η διαφύλαξη και καταξίωση του πνευματικού έργου του Ελληνισμού σε Παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό επιτυγχάνεται με την συνεχή αφύπνιση των Δημιουργών για νέα δράση κάθε μέρα. Είναι ανάγκη να υπάρχει μια ώθηση για προκληθούν καινούργια ενδιαφέροντα για πνευματική, καλλιτεχνική δράση, όπως π.χ. μία γιορτή, ένας διαγωνισμός, μία έκθεση, ένα βραβείο, μια εκδήλωση, ένα φεστιβάλ, μια συνεργασία πολλών φορέων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, συνεργασία με Ακαδημίες Γραμμάτων, μεγάλες Βιβλιοθήκες, η έκδοση Ανθολογίου, η βράβευση νέων βιβλίων και τόσα άλλα που μπορεί να σκεφτεί αυτός που προΐσταται του Φορέα.
Όλες αυτές οι παραπάνω δράσεις και όχι μόνο όταν τίθενται σε υλοποίηση, οπωσδήποτε διευκολύνουν την διεύρυνση του σκοπού γιατί συμμετέχουν πολλά άτομα και λαμβάνει μεγαλύτερη δημοσιότητα το έργο τους .
Πάντα υπάρχουν σκέψεις για το τώρα αλλά και για το μέλλον. Υπάρχουν σχέδια για επέκταση των συνεργασιών μας. Όπως πχ. εφέτος συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού της Μόσχας και την καταξιωμένη ακάματη Πρόεδρο του και Διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών κυρία Θεοδώρα Γιαννίτση, η οποία τιμήθηκε προσφάτως με το βραβείο «Πούσκιν» για την προσφορά της στη σύσφιγξη των Ελληνo – Ρωσικών σχέσεων από τη Ρωσική κυβέρνηση.
Ακόμη για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε με τον Πρόεδρο της Culture Association Visions Abdallah El Gasmi της Τυνησίας υπογράφοντας και σύμφωνο συνεργασίας .
Όνειρο μας είναι να συμβάλλουμε τα μέγιστα για να επανέλθει η σύνταξη των Λογοτεχνών. Οι Λογοτέχνες οι οποίοι έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον πολιτισμό, στα Γράμματα, στην Τέχνη πρέπει κατά το τέλος του βίου τους, όταν δεν έχουν πόρους να ζήσουν, αξιοκρατικά να έχουν ένα βοήθημα , μια σύνταξη τιμητική από το κράτος, όπως ίσχυε πριν αρκετά χρόνια πρότερων και καταργήθηκε .
Πρέπει να παλέψουμε λίγο παραπάνω, πρέπει να μπορούμε να γράφουμε και να τυπώνουμε τα βιβλία ατελώς.
Σκέψη μας είναι να επανδρώσουμε με το περίσσευμα των βιβλίων μας τις βιβλιοθήκες των σχολείων, των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, των σωφρονιστικών καταστημάτων και όπου αλλού μπορεί να φτάσει το βιβλίο.
Να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη έκθεση ζωγραφικής σε συνεργασία και με τους Γλύπτες , ξυλόγλυπτες, φωτογράφους και άλλους, γιατί η ΔΕΕΛ έχει μέλη με όλα τα είδη της Τέχνης.
Ακόμα υπάρχουν και άτομα που ασχολούνται με το θέατρο. Γιατί όχι να μην ανεβάσουμε μια ωραία κλασσική ή μοντέρνα παράσταση;
Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μου έρχονται στο μυαλό αλλά τι να σας πρωτοαναφέρω. Θέλω να σας έχουμε δίπλα μας, για να αντλούμε δυνάμεις και κάθε φορά να σχολιάζετε με το δικό σας ταλέντο τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα των.
Α.Ρ. Μιλήστε μας για τους στενούς συνεργάτες σας, με τους οποίους πραγματοποιείτε όλα τα δρώμενα, ως μια στιβαρή οντότητα, όπως η οικογένεια , αλληλέγγυα και δημιουργική.
Είμεθα νέο Διοικητικό Συμβούλιο μόλις (9) εννέα μηνών μετά από την πολυετή θητεία 27 ετών της ιδρύτριας και προέδρου της ΔΕΕΛ κας Χρυσούλας Βαρβέρη –Βάρρα. Όλοι εμπνευσμένοι από τις επιτυχίες του Φορέα μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν μεγάλη πίστη και όρεξη για δουλεία που πραγματικά δύσκολα συναντούμε σήμερα .Όλοι βρίσκονται στον χώρο της Λογοτεχνίας πολλά χρόνια με πλούσια πείρα στην διαχείριση των δράσεων και της οργάνωσης ενός Πολιτιστικού Φορέα. Προς τιμήν μας το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε κρίνοντας το έργο μας να ενισχύσει την έκδοση της ποιητικής επετειακής ανθολογίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και αυτό αποτελεί όχι μόνο στήριξη από οικονομικής πλευράς αλλά και ηθική στήριξη δίνοντας ψυχική δύναμη για δημιουργία υπέρ της πνευματικής προβολής της Ελλάδος μας.
Η οικογένεια του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΕΛ ο Γεώργιος Γιακουμινάκης, η Ευφροσύνη Κακογιαννάκη ο Παναγιώτης Καπνιστής, η Βάσω Γουλίμη –Τομπαλίδου, ο Αλέξανδρος Λεβαντής , η Σταματία Καππέ , η Αριάδνη Πολυμέρου, η Μαίρη Νομικού, όλοι με σεβασμό, αλληλεγγύη χωρίς εγωπάθεια ετάχθημεν να υπηρετήσουμε την Λογοτεχνία, την Τέχνη, την Ελλάδα .
Αλλά το έργο μας προχωράει και με την συμμετοχή των Εκπροσώπων της Ισαβέλλας Μαράτου -Αργυράκη, του Φώτη Αργυράκη, της Σοφίας Πατούχα Δημητρούκα, του Σήφη Πετράκη, της Έφης Σελίμη , του Γ . Κωνσταντίνου, του Μιλτιάδη Ντόβα, της Σωσώς Μιχαλοπούλου, της Ζαχαρούλας Γαϊτανάκη , του Αθανασίου Κουμούρη, της Χριστίνας Σοϊταρίδη αλλά και των απλών μελών της Δ.Ε.Ε.Λ. της συγγραφέως Εύας Πετροπούλου -Λιανού, της Ζαννέτας Καλύβα Παπαϊωάννου, του Ιωάννη Τσαρτσάλη, της Θ. Κουφοπούλου, της Ευαγγελίας Τσάρτου, της Ντίνας Φουρφουρή, της Λαδά Αντωνοπούλου, της Θεοδώρας Ανεστοπούλου, της Ναταλίας Παπαδοπούλου, του Νικόλαου Μαυροκέφαλου, του Πατέρα Δανιήλ Σάπικα, της Μαρίας Κολοβού Ρουμελίωτη , του Πατέρα Καλαϊτζάκη, του Μ. Διαλυνά, της Κ. Γαβαλά, του Γ. Ατσαβές, της Ι. Μπουλουγούρη και τόσων άλλων από τους οποίους ζητώ συγνώμη για την μη μνημόνευση των αυτή την στιγμή.
Α.Ρ Ο αείμνηστος Φυσικομαθηματικός, με πρωτοποριακό έργο στην κοσμολογία «Στίβεν Χόκινγκ» έχει πει: “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”.
Ξέροντας πως η αγκαλιά σας είναι πολύ μεγάλη και ζεστή, πείτε μας από πού αντλείτε όλα εκείνα τα αληθινά και ουσιαστικά, που ενισχύουν την δύναμη και την υπομονή, προκειμένου να παραμένετε ακούραστη εργάτρια , σε μια εποχή τόσο διφορούμενη ;
Το μυστικό της δράσης βρίσκεται στην αγάπη. Στην αγάπη για την δημιουργία, για την γνώση η οποία γεμίζει την ζωή μου, της δίνει νόημα. Είμαι ευχαριστημένη με την προσπάθεια και επιδιώκω με υπομονή και επιμέλεια το καλύτερο αποτέλεσμα. Δέχομαι τα λάθη και τις ατέλειες τα οποία αποτελούν κάθε φορά και μια καινούργια γνώση, μια καινούργια διδαχή στο πέρασμα του χρόνου. Μ΄ αρέσει να κοιτάζω πάντα μπροστά και όπως είπε ο σοφός της εποχής μας Στίβεν Χόκινγκ τον οποίο επικαλείσθε: «να θυμάμαι να κοιτάζω ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια μου».
Ύστερα είναι και το άλλο. Η μεγάλη αγάπη που εισπράττω από τους δημιουργούς , από τους φίλους. Σε αυτήν την αγάπη όχι μόνο πρέπει να δείξω τον σεβασμό μου αλλά θέλω να ανταποκριθώ με ευχαρίστηση.
Αυτό είναι όλο το μυστικό: «ΑΓΑΠΗ» .
Α.Ρ. Πρόσφατα στις 4 Αυγούστου 20, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο κέντρο της Αθήνας, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Οργανισμού Πολιτισμού και άθλησης Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας
« Ποιητική Οδύσσεια 2020 » Ελλάδα – Τυνησία
Μια πολύμηνη συνεργασία από σας, την συγγραφέα Εύα Πετροπούλου – Λιανού και τον πρόεδρο της εταιρίας « Salon Greative Visions Τυνησίας » Δρ. Abdallah Gasmi. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των Βραβείων του Λογοτεχνικού διαγωνισμού « Λευκάδιος Πάτρικ Χερν » με αφορμή τα 170 χρόνια από την γέννηση του.
α) Πως νιώσατε με αυτή την διμερή συνεργασία ;
Η αλήθεια είναι πως νοιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της εταιρίας « Salon Greative Visions Τυνησίας» αλλά και της συγγραφέως Εύας Πετροπούλου Λιανούγια την επιτυχή παρουσίαση της Ανθολογίας με τίτλο «Ποιητική Οδύσσεια 2020 Ελλάδα –Τυνησία ». Η Ανθολογία αυτή αποτελεί ένα ακόμα λυχνάρι με Απολλώνιο Φως Φιλίας-Ειρήνης-Συνεργασίας-Συναδέλφωσης στον κόσμο της Λογοτεχνίας, στον πολιτισμό.
β) Μεταφέρατε μας την αίσθηση του προέδρου της εταιρίας « Salon Greative Visions Τυνησίας » Δρ. Abdallah Gasmi στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας
O Δρ. Abdallah Gasmi με την επίτευξη της Ανθολογίας, την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και μάλιστα σε περίοδο κορωνοϊού αλλά και την μεγάλη αγάπη που εισέπραξε από τους Έλληνες Ποιητές όχι μόνο έφυγε για την Τυνησία ευτυχισμένος αλλά υπογράψαμε συμβόλαιο συνεχούς συνεργασίας για νέες δραστηριότητες.
γ) Υπάρχουν κοινά σημεία σύγκλισης των δυο λαών, στο πρίσμα των σκέψεων, μέσα από τις δημιουργίες αμφοτέρων των πλευρών ;
Οπωσδήποτε υπάρχουν μέσα στους βαθυστόχαστους δυναμικούς στίχους τους, κοινά σημεία σύγκλησης μεταξύ των λαών στο πρίσμα των σκέψεων, αφού και οι Τυνήσιοι ποιητές υμνούν την αγάπη, την ελπίδα, την λογική, το εγώ, τα όνειρα, την ελευθερία του νου και της ψυχής, την νοσταλγία της νιότης, το χρέος, την δουλειά, τον εξαγνισμό της ψυχής, την υστεροφημία, την φύση και όλες αυτές τις μικρές προσωπικές συνήθειες της ζωής που καθορίζουν όλους τους ανθρώπους.
Είναι σίγουρο ότι η Ανθολογία αυτή μέσα από το πνευματικό ταξίδι της Δημιουργίας λειτουργεί καταλυτικά στον εμπλουτισμό του ψυχικού μας κόσμου, διευρύνει τα οράματα και τη φαντασία μας για μια δημιουργική ζωή, παράγει πολιτισμό.
Τώρα να μην ξεχάσω την αναφορά που κάναμε στο « Λευκάδιος Πάτρικ Χερν » με αφορμή τα 170 χρόνια από την γέννηση του. Ήταν μια απλή αναφορά τιμής με απονομή των βραβείων του προκηρυχθέντος διαγωνισμού γιατί για το έργο του Λευκάδιου θα επανέλθουμε με ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του. Αλλοίμονο αν αρκούμαστε μόνο σε αυτό για τον Λευκάδιο.
Α.Ρ. Η Ελλάδα του Ομήρου , η Ελλάδα του Αριστοτέλη , η Ελλάδα του φωτός, μπορεί να εμφυσήσει τους νέους μέσα από την Εκπαίδευση, στην ποίηση και στην Φιλοσοφία, να καθορίσουν μια νέα εποχή αντάξια των πρώτων ?
Μέσα από την διδακτική των ομηρικών επών διαπιστώνουμε ότι η «αγωγή» είναι ένα πανάρχαιο και πανανθρώπινο φαινόμενο, είναι μια συνήθως έλλογη και σκόπιμη διαδικασία με ψυχολογικές και κυρίως πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση της υγιούς προοδευμένης κοινωνίας. Δυστυχώς όμως σήμερα όπως είπε και ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του μεγάλου Αχιλλέα «philosophari sed paucis» Μέσα στο έργο του Ομήρου ενυπάρχουν οι έννοιες: κάλλος, σύνεση, πολεμική – αθλητική ρώμη, προκοπή. Με το περιεχόμενο των εννοιών αυτών πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά και τους νέους της εποχής μας. Η έπαρση και η αλαζονεία των ηρώων του Ομήρου καταδικάζονται τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τους θεούς. Η αρετή των ευγενών είναι προϋπόθεση για κάθε ηγετική θέση. Ο άναξ Αγαμέμνονας αποτελεί παράδειγμα ενσάρκωσης όλων των αρετών και είναι ο ηγεμόνας που αποφασίζει για στρατιωτικά θέματα
Το ερώτημα που μου βάζετε αγαπητή κα Ρεβύθη είναι δύσκολο. Όχι τόσο αν η εκπαίδευση και η φιλοσοφική θεώρηση του Ομήρου, του Αριστοτέλη μπορεί να φέρουν πίσω την Ελλάδα του φωτός, αλλά αν όλοι εμείς σήμερα έχουμε την δύναμη και την θέληση, να άγουμε τους νέους μας προς την παιδεία, η οποία βασίζεται στις αναλλοίωτες ηθικές αξίες της αλήθειας, της αγάπης, της αρετής, δηλαδή προς όλα αυτά που προωθούν τον πολιτισμό του ανθρώπου.
Σοφοί είναι όσοι με τις απόψεις τους μπορούν συχνά να φτάσουν στην καλύτερη λύση και φιλόσοφοι εκείνοι που αφιερώνουν το χρόνο τους στις σπουδές με τις οποίες θα κατακτήσουν την ικανότητα του σκέπτεσθαι.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν γεννιόμαστε μόνο με τα εγγενή χαρακτηριστικά μας, αλλά μέσα από την ανατροφή, την εκπαίδευση μπορεί να θωρακίσουμε ηθικά τον χαρακτήρα και το πνεύμα των νέων μας, ώστε να ενεργήσουν σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο με αποτελεσματικότητα και πρόοδο, και γιατί όχι να αναβιώσουμε και πάλι με την διδαχή του «φιλοσοφικού βίου» ως ιδεώδες του πολιτικού βίου, κατά τον Πλάτωνα, την Ελλάδα μας ως σύμβολο του πολιτισμού και του φωτός.
Α.Ρ. Πρόσφατα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος ποιητής, μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Βαθειά θρησκευόμενος σε πρόσφατη συνέντευξη του γράφει «Ο θάνατος με αφήνει αδιάφορο, αλλά αν πεθάνω τώρα, θα φύγω ευχαριστημένος γιατί εκείνα που ήταν να γράψω τα έχω γράψει»
Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι, θέλουν να αφήνουν πίσω τους, κάτι καλό για το οποίο θα τους θυμούνται ; Το ταξίδι της ζωής μέσα από εμπειρίες προσφέρει την πληρότητα έτσι ώστε το πέρασμα στον θάνατο να γίνεται φιλικό ;
ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ήταν ελεύθερος, είχε αυτογνωσία και νοιαζόταν για τους ανυπεράσπιστους, δεν είχε ανάγκη από βραβεία, προβολή, ούτε επιδίωκε επαίνους για να μακαρίζεται μετά θάνατο. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν κάθε μέρα έτοιμος για το αλαργινό ταξίδι. Ήταν ο θάνατος το μέσο για να αποσυντεθεί το σώμα από τα στοιχεία που το αποτελούν λόγω φυσικής φθοράς, ήταν για αυτόν το επόμενο βήμα της ζωής, που του έδινε την γνώση , την δύναμη, την γραφή.
Το φυσικό θα ήταν όλοι να θέλουν να αφήσουν πίσω τους κάτι καλό για να τους θυμούνται μετά θάνατον. Όμως δεν έχουμε τέτοια κοινωνία σήμερα, που να θέλει να κερδίσει την ψυχή της, όπως σοφά είπε το Ευαγγέλιο.
‘’Τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή ; Η τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;
Το ταξίδι της ζωής πρέπει να γίνεται με βάρκα την ελπίδα γιατί η ελπίδα είναι μια ματιά στην αιωνιότητα, μια καινούργια πύλη. Τη στιγμή που η ελπίδα μπαίνει στην καρδιά μας, η πίεση του χρόνου αδυνατίζει όλο και περισσότερο και καινούργια ενέργεια αρχίζει να κυλάει μέσα μας.
Ο Σωκράτης είπε: «Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να πεθάνει κανείς τον καιρό που ευτυχεί», γιατί θα γράψει τον πιο ωραίο επίλογο στο βιβλίο της ζωής του, θα περάσει τον ποταμό του χρόνου και θα φθάσει στην αιωνιότητα.
Α.Ρ. Ποιες σημαντικές γυναίκες ξεχωρίζετε που άφησαν το στίγμα τους στην στήριξη και διεύρυνση του πολιτισμού μας ;
Μιλάμε εδώ για Ελληνίδες μόνο που άφησαν το στίγμα τους. Θα ήθελα να αναφέρω την Καλλιρρόη Παρρέν για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών, την Ελένη Σκούρα την πρώτη γυναίκα του Κοινοβουλίου , την Αμαλία Φλέμινγκ, την Βέμπο, την Μαρία Κάλλας , την Μελίνα Μερκούρη, την Μαριάννα Βαρδινογιάννη κ.α.
Α.Ρ. Θα σας ζητούσα κρατώντας μια βαλίτσα αναμνήσεων ,
α) Να μου εκμυστηρευτείτε το μέρος που θα θέλατε να πάτε ξανά
Στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα
β) Ποια θα ήταν η φωτογραφία που θα παίρνατε μαζί σας ως η πλέον σημαντική στην ζωή σας,
Μια σημαντική φωτογραφία για μένα θα ήταν, αυτή, του συζύγου μου με τα δύο μας παιδιά.
γ) Κάτι πολύτιμο που δεν θα μπορούσατε να αποχωριστείτε
Τον σταυρό που φορώ.
δ) Μια σελίδα με δικούς σας αγαπημένους στίχους
θα σας απαγγείλω μερικά αποσπάσματα ποιημάτων μου που μου έρχονται στα οποία νομίζω ότι όσα χρόνια και αν περάσουν οι στίχοι των θα είναι επίκαιροι:
Στην Ιθάκη του μυαλού τους
Όσοι βρίσκουν γυρισμό
Έχουν κάνει το ταξίδι
να φαντάζει αληθινό!
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Έρμαιο είναι ο άνθρωπος
του σαρκικού του πάθους
γυναίκα ή άνδρας είναι αυτός
διάκριση δεν έχει.
Παλιάτσος είναι ο άνθρωπος
τον ρόλο του τον ξέρει
ας κάτσει όμως ας σκεφτεί ,
για λίγο ας φωνάξει
σ΄ αυτόν το μόνο θεατή
τον ρόλο του ν΄ αλλάξει .
ΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ
Θαρρώ πως μπορώ να ορθώσω το κορμί
και πατώντας στην γη σταθερά να φωνάξω .
Ν΄ αντέξω το κλάμα που δίνει η ζωή
κι ανηφόρα τρανή να διαβώ , να περάσω .
Θαρρώ πως μπορώ να γεμίσω χαρά
την ψυχή , την καρδιά , το κορμί , την ανάσα
φτερά στην ελπίδα να δώσω τρανά
και πετώντας να βρω της ζωής τα κλειδιά.
Θαρρώ πως μπορώ ν΄ αγκαλιάσω το φως
το νερό , τον αέρα, τη γη που πατάω
στης νύχτας το κρύο φωτιά να κρατώ
και στο δρόμο τα γνώσης ανοίγω χορό.
Χιλιάδες αστέρια, χιλιάδες ζωές ,
χιλιάδες ανθρώπων ιδέες σωστές
θαρρώ την ζωή μπορώ ν΄ ατενίσω
θαρρώ πως μπορώ σταθερά να πατήσω.
ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ
Θέλω να πω κάτι απλό , απλό και καθημερινό
στον γείτονα μια καλημέρα, στον ταξιδιώτη ώρα καλή ,
στον άρρωστο να πω κουράγιο , να δώσω τόπο στην οργή ,
όλους να τους χαμογελάσω, να γνέψω στο καλό να ρθει .
Θέλω να πω κάτι απλό , απλό και καθημερινό
στον έρωτα να πω περάστε , στον πόλεμο να πω μακριά,
τον ουρανό να χαιρετήσω, στ΄ άστρα να πω καλή νυχτιά
στης θάλασσας το μουγκρητό , θέλω να πω με το καλό.
Θέλω μάνα από συνήθεια να πουλάνε την αλήθεια ,
όλοι να την αγοράζουν και στο σπίτι να την βάζουν
Θέλω μάνα μου να πω κάτι απλό , πολύ απλό
θέλω την ζωή μου μάνα, καταπρόσωπο να δω.
Την γαλήνη , την αγάπη , την συμπόνια στη ζωή ,
θέλω να την αποκτάνε όλοι οι άνθρωποι στη γη
και έτσι απλά για καλημέρα, ας μου πούνε κάποια μέρα ,
ξέρεις κάτι έτσι απλά , η αγάπη κυβερνά.
Α.Ρ. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις πρωτόγνωρες δοκιμασίες και επιπτώσεις της πανδημίας του Covid – 19 . Ωστόσο, η ζωή συνεχίζει με κάθε τρόπο να αποδεικνύει με αισιοδοξία την παρουσία της . Πείτε μας τα προσεχή σχέδια της Δ.Ε.Ε.Λ.
Μολονότι ανέφερα και παραπάνω συγκεκριμένες δράσεις με λίγες λέξεις θα πω ότι θέλω να δουλέψουμε πάρα πολύ όλοι στο Συμβούλιο, ώστε να υπηρετήσουμε μαζί με τα άξια Μέλη της Δ.Ε.Ε.Λ. όσο γίνεται καλλίτερα την Λογοτεχνία, τα Ελληνικά Γράμματα, την Τέχνη, τον Πολιτισμό. Όσο για τα σχέδια θα καταρτίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών.
Θα μου επιτρέψετε κα Ρεβύθη, γιατί μιλάμε αρκετή ώρα τώρα και δεν θέλω να μου διαφύγει, να σας ευχαριστήσω για την τιμητική προσφορά της καινούργιας σας ποιητικής συλλογής με τίτλο: «Ένα βιβλίο με κρότους» στο οποίο δίνετε, στον κρότο πολύ έντεχνα διάφορες έννοιες. Μια από όλες είναι και αυτή που ο «κρότος » ως αυτογνωσία – συνείδηση θα ξυπνήσει τον λήθαργο του εαυτού μας, για να αντέξει καθείς το ταξίδι της ζωής, πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ώσπου να φτάσει η ύστατη ρωγμή. Τι να πω; Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την φιλοσοφική θεώρηση της ζωής και μια και το αφιερώνετε στην κόρη σας , είμαι σίγουρη ότι θα λάβει τα μηνύματα που κρύβουν οι στίχοι σας και θα στοχαστεί πολύ περισσότερο στην δική της πόρευση στη ζωή.
Πρόεδρε σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την όμορφη συζήτηση μας , τον όμορφο σχολιασμό σας στην ποιητική συλλογή μου , καθώς και για τον πολύτιμο χρόνο σας ! Ευχόμαστε υγεία και δύναμη στο επιτελικό έργο σας που τόσο αγαπάτε !
Για το FiloxeniArt
Agathi Revithi